Translate

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΘΟΣ ΑΛΑΤΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Θαλασσινό αλάτι, αλισάχνη, ανθός αλατιού, αλάτι του βράχου, χοντράλατσο η αλάτι ανεπεξέργαστο είναι μερικά από τα ονόματα του.

Κατεβήκαμε στον Άι Γιάννη μετά τα Καπετιανανά, νότια Κρήτη, Αστερούσια κάτω απο την κορφή του Κόφινα, με το Λιβυκό πέλαγο να ανοίγεται μπροστά μας ατέλειωτο και καταγάλανο. Τοπίο επιβλητικό και άγριο που σε καθηλώνει, λίγα τα δέντρα που στέκονται παλικαρίσια κόντρα στα καιρικά φαινόμενα που έχουν αφήσει πάνω τους τα σημάδια, λίγοι και οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά με την ίδια αντοχή, και  πείσμα χαραγμένο στο ψημένο από τον ήλιο και την θάλασσα  βλέμμα. 
Οι σταθμοί στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου είχαν ξεκινήσει να πιάνουν Λιβύη, ένιωθες τον αέρα του νότου, άλλη γης.


Από τον Άι Γιάννη  με την βάρκα πήγαμε στου Μανώλη. Αλατσάς που μένει εκεί όλο το καλοκαίρι εδώ και αρκετά χρόνια.
Πιο σύγχρονος από τον καιρό μας και πιο  παλιός από την γενιά του, σίγουρα πιο κοντά στο νόημα της ζωής από τους πολλούς , πιο κοινωνικός από τους κοσμοπολίτες, με περισσότερους φίλους από τους δημοσιοχετίστες.


 Επέλεξε να μένει εκεί μόνος του,Οικοδεσπότης και μουσαφίρης του τόπου, πολίτης του πραγματικού κόσμου.
Στο λιμάνι του είναι τα πάντα, μάγειρας και τραγουδιστής, ψαράς,μετεωρολόγος, αλατσάς, φιλόσοφος, παρατηρητής, ομοιοπαθητικός γιατρός, ιστορικός, μουσικός και πολλά άλλα.

Στις φυσικές αλυκές με πολύ κόπο αλλά και υπομονή ο Μανώλης μαζεύει το αλάτι. Γεμίζει τις αλυκές με θαλασσινό νερό και με την βοήθεια του καιρού, του ήλιου, της θάλλασας και του αέρα, περιμένει να εξατμιστεί το αλάτι, οπου μετά μαζεύει και το αφήνει στον ήλιο να ψηθεί και να στεγνώσει.

Όλα γίνονται με τα χέρια,σύμμαχοι άνθρωπος και φύση παλεύει ο ένας με τον άλλο χτυπιούνται, πιάνονται στα χέρια και στο τέλος φιλιώνουν και ξανά τα ίδια.
-Άν δεν την σεβαστείς γιατί  να σου δώσει, όπως φέρεσαι θα σου φερθεί, αν δεν δώσεις πώς θα πάρεις.
-Άν δεν τ αγαπάς γιατί να το κάνεις.
Αυτά μου πε ο Μανώλης για να μου εξηγήσει γιατί αυτό που κάνει έχει σαν αποτέλεσμα ένα μοναδικό ποιοτικό  προϊόν.
Κρατώντας μόνο την πάνω στοιβάδα από το αλάτι σε κάθε αλυκή και μόνο όταν όλα συνηγορήσουν για να βγεί το αλάτι που θέλει, με πείσμα το πετάει στην θάλασσα και ξανά από την αρχή αν ο αέρας που φυσάει το σκονίσει ή κάτι δεν του αρέσει, χωρίς να λογαριάζει κόπο.

Αυτό το αλάτι που βγάζει ο Μανώλης αφού είδαμε όλη την διαδικασία που είναι απαραίτητη να γίνει, το δοκιμάσαμε και φυσικά μας εντυπωσίασε, τόσο για τον τρόπο αλλά και τον τόπο παραγωγής και φυσικά για την υπέροχη γεύση και τα μοναδικά υψηλής διατροφικής αξίας συστατικά του. Πήραμε και το φέραμε στο Παραδοσιακό Παντοπωλείο #Φασκόμηλο. 

Τσικριτζή 2, Ηράκλειο Κρήτης
#Faskomilo
#Fine Greek Products#    












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου