Translate

Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΒΑΜΕΝΑ ΑΥΓΑ

Δεν είστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιείτε τεχνητές χρωστικές ουσίες για να δημιουργήσετε όμορφα χρωματιστά αυγά το Πάσχα. Ζωηρά χρωματισμένα τρόφιμα και μπαχαρικά, όπως τα τεύτλα (παντζάρια), τα μούρα και η πάπρικα μπορούν να χρησιμεύσουν ως φανταστικές εναλλακτικές λύσεις φυσικής χρωστικής ουσίας. 
Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικα βαμμενα αυγαΟποιοδήποτε τρόφιμο που λερώνει τα ρούχα σας ή τα χέρια σας κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει για μια αποτελεσματική βαφή αβγών. Έτσι, γίνετε δημιουργικοί και  δοκιμάστε μια εντελώς νέα Πασχαλινή αυγοβαφή, χωρίς τεχνητά χρώματα.
Βήμα 1
Βράστε άσπρα αυγά, τοποθετώντας τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τα με κρύο νερό. Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού, στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά. Στραγγίξτε τα αυγά και αφήστε τα να κρυώσουν.
Βήμα 2
Σκουπίστε το εξωτερικό των βραστών αυγών με λευκό ξύδι. Αυτό θα βοηθήσει το αυγό να απορροφήσει το χρώμα.
Βήμα 3
Βυθίστε τα αυγά στο χρωστικό υγρό (βλέπε παρακάτω για οδηγίες και ιδέες για τη δημιουργία φυσικό χρώμα). Για πιο διακριτικά βαμμένα αυγά, κρατήστε τα αυγά βυθισμένα για 2 έως 10 λεπτά. Για μια πιο ζωντανή απόχρωση, μουλιάστε τα αυγά από τη μια μέρα στην άλλη.
Βήμα 4 
Αφαιρέστε τα αυγά από το χρωματισμό υγρό όταν έχουν φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς πριν αφαιρέσετε αυτοκόλλητα ή ταινίες που ίσως έχετε προσθέσει.
Βήμα 5
Τα αυγά που είναι βαμμένα με φυσικό χρώμα έχουν ένα ματ φινίρισμα από ότι τεχνητά βαμμένα αυγά. Αν θέλετε να δημιουργήσετε πιο γυαλιστερά αυγά, χρησιμοποιήστε ένα πανί για να τρίψετε ελαφρά με φυτικό λάδι ή ορυκτέλαιο το εξωτερικό των αυγών.
Τι να χρησιμοποιήσετε ως φυσικές χρωστικές ουσίες
Ριζάρι για κόκκινα 
Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικα βαμμενα αυγα  Το ριζάρι είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις χρωστικές της ιδιότητες. Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για να βάφουν υφάσματα. Πρόκειται για τη ρίζα ενός αυτοφυούς θάμνου που λέγεται ριζάρι ή -πιο επίσημα- ερυθρόδανο το βαφικό. Διαλέξτε αυτό που είναι σε κομματάκια, σαν μικρά ξυλάκια. Αποφύγετε αυτό που είναι χοντροκομμένο (σε σκόνη). 
Τις ξερές ρίζες από το ριζάρι (φακελάκι των 25γρ) τις βάζω να μουλιάσουν για δύο ώρες σε ένα φλυτζάνι ξύδι. Πλένω τα αυγά να είναι καθαρά. Θυμίζω ότι τα αυγά μας είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κρύα. Βάζω μέσα στην κατσαρόλα με το ξύδι και το ριζάρι τα αυγά, συμπληρώνω με νερό να τα καλύπτει. Τα έβαλα σε μέτρια φωτιά και τα αφήσα να βράσουν για 20 – 25 λεπτά περίπου. Με ένα κουτάλι έβγαλα ένα αυγό να δω το χρώμα του. Μου φάνηκε λίγο ανοιχτό και τα άφησα να βράσουν λίγο περισσότερο. Σε όποια απόχρωση μας αρέσει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι και με την βοήθεια ενός κουταλιού τα βγάζουμε για να στραγγίσουν. Τα έβρασα για 35 λεπτά και τα άφησα για λίγο μέσα στη βαφή να κρυώσουν. Νομίζω έτσι απέκτησαν πιο βαθύ χρώμα.
Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικα βαμμενα αυγαΑποτέλεσμα εικόνας για φυσικα βαμμενα αυγα
Για μωβ-μπλε αυγά : Βράζουμε 1 κεφάλι κόκκινο λάχανο σε 4 φλιτζάνια νερό για 30 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.
Για καφέ αυγά : Μουλιάζουμε τα αυγά σε δυνατό μαύρο καφέ.
Για πράσινα αυγά : Βράζουμε 4 φλιτζάνια σπανάκι σε 4 φλιτζάνια νερό για 20 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.
Για μπλε-γκρι αυγά : Βράστε 1 φλιτζάνι βατόμουρα σε 4 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.
Για κίτρινα αυγά : Βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας κουρκούμη σκόνη σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήστε τη φωτιά και βουτήξτε τα αυγά.
Για πορτοκαλί αυγά : Βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήστε τη φωτιά και βουτήξτε τα αυγά.
Για ροζ αυγά : Βράζουμε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια σε 4 φλιτζάνια νερό για 35 λεπτά.Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου